Wiedza i spożycie probiotyków i żywności fermentowanej przez osoby chore na zespół jelita drażliwego (IBS) w świetle przeprowadzonych badań ankietowych.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Zespół jelita drażliwego (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) jest jedną z najczęstszych, przewlekłych chorób czynnościowych przewodu pokarmowego. Występuje u 10-20% populacji. Choroba ta może pojawić się w różnym wieku jednak najczęściej jest to okres między 20-40 rokiem życia. Zastosowanie probiotyków powoduje zmniejszenie objawów IBS: wzdęć, bólów brzucha, zaparć, biegunek, związanych z zespołem jelita drażliwego. Do poprawy stanu zdrowia przyczynia się dieta o niskiej zawartości FODMAP (ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols – fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli) oraz spożycie żywności fermentowanej, która jest źródłem probiotycznych bakterii mlekowych. Przeprowadzona ankieta dowiodła, że osoby chore na IBS rozumieją czym są probiotyki dostępne w aptekach, często je spożywają, znają ich właściwości zdrowotne. Spożywają też żywność fermentowaną pochodzenia roślinnego i fermentowane produkty mleczne, znają ich właściwości zdrowotne oraz wiedzą gdzie można zaleźć informacje na temat tej żywności.
Irritable Bowel Syndrome (IBS) is one of the most common chronic functional diseases of the gastrointestinal tract. It occurs in 10-20% of the population. This disease may appear at different ages, but most often, it is the period between 20-40 years of age. The use of probiotics reduces the symptoms of IBS: flatulence, abdominal pain, constipation, diarrhea associated with irritable bowel syndrome. Changing the diet to FODMAP ( Fermentable Oligosaccharides,Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) and the consumption of fermented foods, which are a source of probiotic lactic bacteria, contribute to the improvement of health. The conducted survey proved that people suffering from IBS know what probiotics are, consume them frequently and know their health properties. They also eat fermented plant foods and fermented dairy products, they know their health properties, they know where to find information about fermented foods.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 12 października 2022 15:15 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 4 listopada 2022 11:16 |