Czynniki żywieniowe wpływające na płodność kobiet.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Artykuł przybliża zagadnienia racjonalnego, zdrowego odżywiania się, którego celem jest wsparcie naturalnej płodności. Dieta taka powinna opierać się na jak najmniej przetworzonych produktach, takich jak: świeże owoce i warzywa, orzechy, ryby i owoce morza oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Żywność powinna być bogata we wszystkie składniki pokarmowe niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego – witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Osoby starające się o potomstwo powinny również całkowicie wykluczyć ze swojej diety używki, takie jak alkohol i nikotyna, a także zadbać o zdrowy styl życia – zapewnić sobie dobrej jakości sen, niski poziom stresu, umiarkowaną aktywność fizyczną, prawidłową masę ciała oraz ogólnie dobry stan zdrowia.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 7 listopada 2022 13:21 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 listopada 2022 13:21 |