Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Media a otyłość i zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży.

Opis bibliograficzny

Media a otyłość i zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży. [AUT.] KINGA KONOFAŁ, JAKUB MURAT, KLAUDIA GRZEŚKIEWICZ, MARZENA PABICH. W: Najnowsze trendy w dietetyce i technologii żywności. Redakcja: Mariola Janiszewska Lublin 2023, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o, s. 151-162, il. bibliogr., streszcz., sum, 978-83-67104-82-1.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Najnowsze trendy w dietetyce i technologii żywności. Redakcja: Mariola Janiszewska, s. 151-162
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

W dzisiejszych czasach dzieci od najmłodszych lat mają kontakt z mass mediami. Smartfony, tablety i wszech- obecne ekrany, dawniej nieobecne w dziecięcej codzienności – dziś są jej nieodłączną częścią. Obecnie w krajach rozwiniętych aż 87% dzieci ma stały dostęp do Internetu, a czas spędzany online w ciągu doby z roku na rok wydłuża się. Rodzice często nie zdają sobie jednak sprawy, jak duży wpływ na młodego od- biorcę mają treści przekazywane przez media, które często przekazują sprzeczne komunikaty. Z jednej strony prezentowane są reklamy wysoko przetworzonej i wysokokalorycznej żywności, której spożycie może doprowadzić do rozwoju otyłości. Z drugiej natomiast – media kreują wzorzec szczupłej sylwetki jako obowią- zującego kanonu wyglądu zewnętrznego. Dodatkowo nieustanna i wszechobecna w środkach masowego przekazu zachęta do stosowania diet odchudzających prowadzi do braku satysfakcji ze swojego wyglądu, co skutkuje zwiększającą się częstotliwością występowania wśród młodzieży takich zaburzeń odżywiania jak anoreksja czy bulimia. A to właśnie w okresie dzieciństwa i wczesnej młodości kształtują się zwyczaje i nawyki żywieniowe, tym samym określone zachowania zdrowotne dorosłego człowieka. Dlatego niezwykle ważne jest, aby od najmłodszych lat dieta dzieci była prawidłowo zbilansowana, ponieważ jest ona niezbędna do pra- widłowego rozwoju i wzrastania organizmu. Dodatkowo należy dbać o wykształcenie u dzieci i młodzieży umiejętności adekwatnej do rzeczywistości samooceny masy ciała, ponieważ nieodpowiednie wzorce mogą się utrwalić, skutkując nieprawidłowościami w żywieniu dorosłego człowieka. Celem pracy było przedsta- wienie wpływu współczesnych mediów na rozwój otyłości i zaburzeń odżywiania, szczególnie anoreksji i bulimii, wśród dzieci i młodzieży

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67104-82-1
BPP ID: (59, 49502) wydawnictwo zwarte #49502

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 września 2023 10:25
Ostatnia aktualizacja:22 września 2023 10:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się