Charakterystyka diety będącej wsparciem terapii niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest coraz częściej występującą chorobą w społeczeństwie, natomiast jej świadomość jest niewielka. Jest to zjawisko niebezpieczne, ponieważ nie leczona NAFLD może mieć bardzo poważne konsekwencje w postaci udaru, zawału czy nowotworu wątroby. Sktutecznym sposobem zapobiegania oraz wsparcia leczenia może być odpowiednio zbilansowana dieta. Powinna zawierać dopa- sowaną prawidłowo ilość kaloriii, białka oraz zawierać tłuszcze pochodzenia roślinnego. Produkty węglo- wodanowe powinny mieć niski indeks i ładunek glikemiczny. Ważne jest, aby dieta zawierała dużą ilość różnorodnych warzyw i owoców, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Nato- miast należy ograniczyć cukier fruktozę. Dodatkowym wsparciem terapii NAFLD może być wzbogacenie jadłospisu w odpowiednią ilość kurkuminy i piperyny zawartych w kurkumie i pieprzu czarnym. Słowa kluczowe: kurkumina, piperyna, NAFLD
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 12 października 2023 14:52 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 12 października 2023 14:52 |