Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Znacznie profilaktyki żywieniowej w zaburzeniach gospodarki lipidowej.

Opis bibliograficzny

Znacznie profilaktyki żywieniowej w zaburzeniach gospodarki lipidowej. [AUT.] MICHAŁ MAZUR, JUSTYNA LIBERA, ANNA JAMBOROWICZ PELAK, DONATA GROBELSKA. W: Skuteczna medycyna stylu życia i zdrowie metaboliczne jako wyzwania XXI wieku Lublin 2024, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o, s. 34-45, 978-83-67881-44-9.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Skuteczna medycyna stylu życia i zdrowie metaboliczne jako wyzwania XXI wieku, s. 34-45
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Celem pracy było wskazanie istotności działań zapobiegających zaburzeniom lipidowym. Zaburzenia te polegają na nieprawidłowym metabolizmie lipidów w organizmie i obejmują zarówno nadmierną ilość lipidów we krwi, jak i błędy w procesie ich transportu, przemiany czy magazynowania. Najczęściej wy- stępującymi zaburzeniami związanymi z gospodarką lipidową są: hipercholesterolemia (zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi) i hipertrójglicerydemia (zwiększenie poziomu trójglicerydów we krwi). Te nieprawi- dłowości odgrywają ważną rolę w patogenezie chorób układu sercowo-naczyniowego. Dysfunkcje gospodarki lipidowej mogą być spowodowane zarówno czynnikami genetycznymi, jak i środowiskowymi, takimi jak dieta, brak aktywności fizycznej, palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu. Niniejsza praca dotyczy analizy metabolizmu lipidów w organizmie, sposobu żywienia, pogłębiającego problemy układu sercowo-naczy-niowego, zasad żywienia, które poprawiają stan układu krążenia oraz przykładów diet przyczyniających się do ochrony układu sercowo-naczyniowego. Profilaktyka żywieniowa ma na celu obniżenie poziomu choleste- rolu i jest kluczowym krokiem przed wprowadzeniem farmakoterapii. Dieta powinna kontrolować jakość spożywanych tłuszczów, ograniczać spożycie cholesterolu, zwiększać podaż błonnika, unikać nadmiaru cukru oraz regularnie dostarczać wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Słowa kluczowe: dyslipidemia, profilaktyka, żywienie, otyłość, hipercholesterolemia

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67881-44-9
BPP ID: (59, 50662) wydawnictwo zwarte #50662

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 listopada 2024 08:27
Ostatnia aktualizacja:4 listopada 2024 08:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się