Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nutritional management of Crohn's disease.

Opis bibliograficzny

Nutritional management of Crohn's disease. [AUT. KORESP.] ANNA CIOŁEK, [AUT.] ALICJA SKRZYPEK, DAWID LESZKOWICZ. W: Food in sustainable world. International Conference “Food in a Sustainable World” accompanying the 20th anniversary celebrations of the Faculty of Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin Kraków 2025, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 77-90, 978-83-953897-7-1.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food in sustainable world. International Conference “Food in a Sustainable World” accompanying the 20th anniversary celebrations of the Faculty of Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin, s. 77-90
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Crohn's disease (CD) is a type of inflammatory bowel disease (IBD). The inflammatory lesions, typically granulomatous, can affect any segment of the gastrointestinal tract. It is a chronic disease with exacerbations and remissions. The development of the disease is most likely due to an excessive pathological immune response to intestinal bacteria in individuals with a genetic predisposition. Symptoms depend on which section of the gastrointestinal tract is affected, and may include weakness, abdominal pain, diarrhoea, fever, anaemia and weight loss. Treatment includes lifestyle modification, diet, pharmacological and surgical treatment. CD may lead to a range of complications, such as fistulas, interloop abscesses, intestinal strictures and, rarely, colorectal cancer. There is no specific diet designated for Crohn's disease. The diet differs between flare-ups and remission phases. During exacerbations, a low-residue, easily digestible diet is required, involving multiple food eliminations and limiting cooking techniques to boiling and steaming. During remission, the diet should be more varied, although individual triggers should be avoided. The nutritional goal is to correct numerous deficiencies (iron, folic acid, vitamin B12) and improve the patient's overall nutritional status. Appropriate dietary prophylaxis based on the principles of the Mediterranean diet is important.

Identyfikatory

ISBN: 978-83-953897-7-1
BPP ID: (59, 51315) wydawnictwo zwarte #51315

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 września 2025 10:38
Ostatnia aktualizacja:30 września 2025 10:38

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się