Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Skład mikrobiologiczny i chemiczny napoju kombucha w zależności od temperatury procesu fermentacji.

Opis bibliograficzny

Skład mikrobiologiczny i chemiczny napoju kombucha w zależności od temperatury procesu fermentacji. [AUT.] OLIWIA KWIATKOWSKA, ILONA JONIK, ILONA SADOK, KAMILA RACHWAŁ. W: Nauka i przemysł lubelskie spotkania studenckie Lublin 2024, Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, s. 78-81, 978-83-227-9806-5.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Zobacz wydawnictwo nadrzędne Nauka i przemysł lubelskie spotkania studenckie, s. 78-81
Wydawca:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Zbadano zmiany składu biochemicznego napoju kombucha w zależności od temperatury prowadzenia procesu fermentacji. Fermentację napoju prowadzono w trzech temperaturach przez 14 dni. Próbki napoju pobierano w różnym dniu fermentacji i wykonano posiewy mikrobiologiczne na trzech podłożach: agar na brzeczce, MRS i agar odżywczy, aby wyznaczyć ogólną liczbę mikroorganizmów. Identyfikację bakterii i grzybów drożdżopodobnych prowadzono techniką spektrometrii mas z użyciem de- sorpcji/ jonizacji laserowej wspomaganej matrycą z analizatorem czasu przelotu (MAL- DI-TOF MS). Metodą spektrofotometryczną oznaczono całkowitą zawartość polifenoli i flawonoidów.

Identyfikatory

ISBN: 978-83-227-9806-5
BPP ID: (59, 51491) wydawnictwo zwarte #51491

Metryki

0
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 listopada 2025 10:08
Ostatnia aktualizacja:4 listopada 2025 10:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się