Metagenomika – omiczna analiza mikrobiomu żywności (Metagenomics – omic analysis of food microbiome)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Metagenomika to dziedzina badająca dane genomowe mikroorganizmów przy uży- ciu wysokoprzepustowego sekwencjonowania, co pozwala na analizę zbiorczego genomu drobnoustrojów zasiedlających dany mikrobiom [Zhang i in. 2021, Nam i in. 2023]. Zastosowania metagenomiki odgrywają kluczową rolę w transformacji współcze- snej diagnostyki bezpieczeństwa żywności. Implementacja analiz metagenomowych umożliwia bezpośrednią identyfikację drobnoustrojów zarówno w pojedynczych prób- kach żywności, jej składnikach, jak i w próbkach środowiskowych, co znacząco zwiększa precyzję i skuteczność monitorowania zagrożeń mikrobiologicznych [Billington i in. 2022]. Celem pracy było porównanie metod sekwencjonowania DNA w kontekście analiz metagenomicznych.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 5 listopada 2025 09:53 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 5 listopada 2025 09:53 |