Evaluation of factors determining consumer preferences relating to pork quality.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The purpose of the paper was to explore consumer behaviour when buying and consuming pork. The analysis referred to the opinions of 100 respondents who had completed the questionnaire. Based on the opinion survey, it was concluded that pork enjoyed considerable popularity among the consumers. The fact stemmed from a ready access to the meat and its relatively low price as compared with beef. Furthermore, pork was the meat of choice due to its taste, smell and colour. More than 80% of the interviewees thought that the pork they bought was of good quality and only 16% were dissatisfied with it. The majority (55%) of the respondents purchased meat at butcher’s shops, 28% at farms and 17% in supermarkets, with a preference for pork with a minimal fat layer. Consumers expressed particular interest in acquiring pork from traditionally fed animals or animals raised on organic farms.
Celem pracy było poznanie zachowań nabywczych konsumentów branych pod uwagę przy zakupie i konsumpcji wieprzowiny. Wyniki uzyskano z badania opinii 100 responden-tów wypełniających arkusz ankietowy. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że mięso wieprzowe cieszy się wśród konsumentów dużym powodzeniem. Wynika to z faktu łatwej dostępności i niezbyt wysokiej ceny np. w porównaniu z wołowiną. Ponadto mięso wieprzowe wybierane jest ze względu na smak, zapach i barwę. Ponad 80% ankietowanych uważa, że kupo-wana przez nich wieprzowina jest dobrej jakości, jedynie 16% wyraża swoje niezadowolenie. Większość (55%) respondentów zaopatruje się w mięso w sklepie mięsnym, 28% w gospodarstwie rolnym, a 17% w supermarkecie, preferując wieprzowinę z minimalną ilością okrywy tłuszczowej. Nabywcy wyraża szczególne zainteresowanie pozyskiwaniem wieprzowiny ze zwierząt żywionych tradycyjnie oraz utrzymywanych systemem ekologicznym.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 5 stycznia 2011 11:11 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 27 kwietnia 2022 13:10 |