Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analysis of selected characteristics of the slaughter value of swine kept on family farms in the Lublin region (Analiza wybranych cech wartości rzeźnej tuczników utrzymywanych w gospodarstwach rodzinnych na terenie Lubelszczyzny)

Opis bibliograficzny

Analysis of selected characteristics of the slaughter value of swine kept on family farms in the Lublin region (Analiza wybranych cech wartości rzeźnej tuczników utrzymywanych w gospodarstwach rodzinnych na terenie Lubelszczyzny). [AUT.] ANNA KASPRZYK, MAREK BABICZ, KINGA KROPIWIEC, MARCIN HAŁABIS. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2014 Vol. 32 Nr 1 1-8, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2014
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The aim of the study was to evaluate the crossbreeding variants using Pulawska, Land-race, Pietrain, and Duroc swine breeds in terms of their carcass slaughter value. The experiment comprised 45 hybrid pigs of Pulawska × Duroc, Polish Landrace × Duroc, and Duroc × Pietrain breeds. The fattening of barrows and gilts was carried out from about 25 kg to about 110 kg body weight. Pigs were fed ad libitumwith complete feed according to swine nutrition norms. The animals were slaughtered at a meat processing plantin accordance with the technology applicable in the meat industry. Hot and cold carcass weight was determined. Particular primary elements were dissected for morphological components such as meat, bone, fat, and skin. There was a statis-tically significant difference in average backfat thickness from 5 measurements between the as-sessed hybrid groups. The most favorable crossbreeding arrangement was crossbreeding Duroc sows with Pietrain boars, because the meat content in the three most valuable cuts of fatteners as well as loin “eye” area was the highest. Moreover, crossbreeding the Pulawska sows with Duroc boars gave good results referring to the slaughter value of fatteners, hence this crossbreeding system can be successfully used in animal science practice.

Polski:

Celem pracy była ocena wariantów krzyżowania z wykorzystaniem ras puławskiej, pbz, pietrain i duroc w odniesieniu do wartości rzeźnej tusz. Doświadczeniem objęto 45 świń mieszańców ras puławska × duroc, polska biała zwisłoucha × duroc i duroc × pietrain. Tucz wieprzków i loszek prowadzono od masy ok. 25 kg do ok. 110 kg. Świnie żywiono do woli mieszanką pełnoporcjową wg norm żywienia świń. Uboju zwierząt dokonano w zakładach mięsnych zgodnie z technologią obowiązującą w przemyśle mięsnym. Określono masy tuszy ciepłej i zimnej. Poszczególne elementy zasadnicze poddano rozbiorowi na elementy morfologiczne, tj. mięso, kości, tłuszcz i skórę. Zanotowano statystycznie istotne różnice w średniej grubości słoniny z 5 pomiarów pomiędzy ocenianymi grupami mieszańców. Najkorzystniejszym wariantem krzyżowania dla uzyskania wysokiej mięsności było krycie loch rasy duroc knurami rasy pietrain, bowiem zawartość mięsa w trzech najcenniejszych wyrębach tuszy tych tuczników oraz powierzchnia „oka” polędwicy były w tej grupie największe. Również krzyżowanie loch puławskich z knurami rasy duroc dało dobre wyniki w zakresie oceny rzeźnej tuczników i ten system krzyżowana może być zastosowany na szerszą skalę w praktyce zootechnicznej.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 32101) wydawnictwo ciągłe #32101
PBN ID (hist.): 32101

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 marca 2014 14:26
Ostatnia aktualizacja:20 kwietnia 2022 09:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się