Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Slaughter value and meat quality of Pulawska and Polish Landrace breeds fatteners (Wartość rzeźna oraz jakość mięsa tuczników rasy puławskiej i pbz)

Opis bibliograficzny

Slaughter value and meat quality of Pulawska and Polish Landrace breeds fatteners (Wartość rzeźna oraz jakość mięsa tuczników rasy puławskiej i pbz). [AUT.] ANNA KASPRZYK, MAREK BABICZ, PIOTR KAMYK-KAMIEŃSKI, JERZY LECHOWSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2013 Vol.31 Nr 3 1-9, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Polski:

Celem badań była ocena wartości rzeźnej oraz wybranych parametrów technologicznych, wartości odżywczej i właściwości sensorycznych mięsa polędwicy. Materiałem badawczym były tuczniki rasy puławskiej (30 szt.) i pbz (30 szt.) tuczone do masy ciała 100 kg. Po uboju określono wartość rzeźną tusz oraz przeprowadzono ocenę jakości mięsa. Stwierdzono istotny wpływ rasy na średnią grubość słoniny z 5 pomiarów oraz mięsność tusz (przy P ≤ 0,01). Tusze świń puławskich, w porównaniu z pbz, były bardziej otłuszczone (1,69 wobec 1,46 cm) i mniej umięśnione (odpowiednio: 55,47 i 57,06%). Mięso świń rasy puławskiej, w porównaniu z pbz, odznaczało się korzystniejszą jakością technologiczną. Charakteryzowało się statystycznie istotnie większą wartością pH 1i pH 2, ciemniejszą barwą mięsa, mniejszym wyciekiem naturalnym i termicznym oraz lepszą wodochłonnością. Analiza wartości odżywczej mięsa wykazała różnice w zawartości białka na korzyść rasy pbz. Jednak zawartość tłuszczu i cholesterolu surowca pochodzącego z tuczników puławskich okazała się korzystniejsza. Wartość kaloryczna mięsa obu ras kształtowała się na niskim poziomie i wahała się od 146 kcal (pbz) do 150 kcal (puł). Mięso świń puławskich uzyskało wyższe noty w zakresie zapachu, kruchości i soczystości.

Angielski:

The study was aimed at evaluating the slaughter value, selected technological parameters, nutritional value, and sensory properties of loin. The study material consisted of Pulawska (30 animals) and Polish Landrace (30 animals) breeds fatteners fattened up to 100 kg of body weight. After the slaughter, carcass slaughter value and meat quality evaluations were carried out. A significant influence of the breed on average sirloin thickness from 5 measurements, as well as carcass meatiness was recorded (at P £ 0.01). Pulawska swine carcasses, as compared to PL ones, were more fattened (1.69 vs. 1.46 cm) and less muscled (55.47 and 57.06%, respectively). The meat of Pulawska swine – as compared to PL – was characterized by better technological quality. It had statistically significantly higher pH1 and pH2 values, darker meat color, lower natural and thermal leakage, as well as better water absorption. The analysis of meat nutritional value revealed some differences in protein content in favor of pbz breed. However, fat and cholesterol proportions appeared to be more beneficial for the material from Pulawska fatteners. The caloric value of the meat of both breeds was at a low level, ranging from 146 kcal (for PL) to 150 kcal (for Pulawska). Pulawska swine meat gained higher scores referring to flavor, tenderness, and juiciness.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 32216) wydawnictwo ciągłe #32216
PBN ID (hist.): 32216

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 marca 2014 17:40
Ostatnia aktualizacja:25 kwietnia 2022 11:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się