Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Porównanie parametrów chemicznych i fizycznych mięśnia longissimus dorsi dzików i tuczników (A comparison of chemical and physical parametersof musculus longissimus dorsi from wild boars and pigs)

Opis bibliograficzny

Porównanie parametrów chemicznych i fizycznych mięśnia longissimus dorsi dzików i tuczników (A comparison of chemical and physical parametersof musculus longissimus dorsi from wild boars and pigs). [AUT.] ANNA KASPRZYK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2015 Vol. 33 Nr 1 1-9, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem badań była charakterystyka wybranych cech chemicznych i fizycznych determinujących walory użytkowe mięsa dzików oraz tuczników. Materiał do badań stanowiły próbki pobrane z mięśnia longissimus dorsi, pochodzącego z tusz samic 7 dzików w wieku ok. 10 miesięcy, o masie ciała 30–34 kg, które pozyskano podczas zbiorowego polowania w styczniu na terenie województwa lubelskiego, oraz 8 tuczników rasy pbz w wieku 5,5 miesiąca, o masie ciała ok. 110 kg. W badaniach określono wpływ gatunku na jakość odżywczą i technologiczną mięsa. Uzyskane wyniki poddano jednoczynnikowej analizie wariancji, wykorzystując pakiet statystyczny Statistica 5.0. Zawartość wody, białka i tłuszczu śródmięśniowego w dziczyźnie i wieprzowinie kształtowała się na zbliżonym poziomie. Natomiast mięso dzików charakteryzowało się istotnie wyższą (o 0,35 jednostki procentowej) zawartością popiołu oraz niższą zawartością (o 11,25 mg) cholesterolu (różnice statystycznie istotne przy P ≤ 0,01). Genotyp zwierząt statystycznie istotnie różnicował cechy technologiczne mięsa. Dziczyzna charakteryzowała się wyższym poziomem pH24, lepszą zdolnością utrzymywania wody przez tkankę mięśniową podczas przechowywania i obróbki termicznej oraz ciemniejszą barwą niż wieprzowina. W porównaniu z mięsem tuczników mięso dzików odznaczało się ogólnie wyższą jakością, zatem może ono być produktem konkurencyjnym w stosunku do wieprzowiny.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 35938) wydawnictwo ciągłe #35938
PBN ID (hist.): 35938

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 sierpnia 2015 10:34
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 13:35

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się