Menu
Naciśnij / aby szukać

Structure and selected functional properties of gamma-irradiated potato starch.

Opis bibliograficzny

Structure and selected functional properties of gamma-irradiated potato starch. [AUT.] MONIKA SUJKA, KRYSTYNA CIEŚLA, JERZY JAMROZ. Starch - Starke 2015 Vol. 67 Issue 11-12 1002-1010, bibliogr., sum. DOI: 10.1002/star.201500113
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
STARCH-STARKE 2015 Vol. 67 Issue 11-12, 1002-1010
Rok: 2015
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Potato starch was modified with γ-rays applying doses of 5, 10, 20 and 30 kGy. The effect of irradiation on starch structure was assessed on the basis of blue value (BV), A680/A545 ratio, apparent amylose content and λmax. The results showed that modification of starch led to the reduction of all parameters connected with the starch-iodine complex. The main effects of γ-irradiation on starch granules revealed by scanning and transmission electron microscopies were cracks on the surface. Low-temperature nitrogen adsorption data showed that modification with γ-rays increased specific surface area and volume of mesopores and decreased their average diameter. DSC data indicated decreased crystallinity of starch and facilitated retrogradation taking place after irradiation in the 20% starch gels. Treatment with γ-rays influenced also functional properties of potato starch increasing water absorption, least gelling concentration, solubility, paste clarity and susceptibility to α-amylolysis, and decreasing fat absorption and viscosity.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 36663) wydawnictwo ciągłe #36663
PBN ID (hist.): 36663

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,523
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 listopada 2015 14:25
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się