Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of processing conditions on microstructure and pasting properties of extrusion-cooked starches.

Opis bibliograficzny

Effect of processing conditions on microstructure and pasting properties of extrusion-cooked starches. [AUT. KORESP.] MARCIN MITRUS, [AUT.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, TOMASZ ONISZCZUK, EWA GONDEK, LESZEK MOŚCICKI. Int. J. Food Eng. (Print) 2017 Vol. 13 Issue 6 s. 1-12, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/ijfe-2016-0287
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Food Engineering 2017 Vol. 13 Issue 6, s. 1-12
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the work was to investigate the effect of extrusion-cooking process conditions on the structure and pasting properties of starch extrudates. In addition, the extrudates structure was observed using scanning electron microscopy (SEM) and confocal laser microscopy (CSLM). Wheat, corn and potato starch were extrusion-cooked with different process parameters (moisture content, screw speed, process temperature) in a single screw extruder. Results showed influence of the process parameters on extruded starches pasting properties. Viscosity measurements indicated that water content during starch extrusion is more important than process temperature. The extrudates structure observed with scanning electron and confocal laser microscopes showed that the main effect of extrusion-cooking was loss of the crystalline structure of the starch and the formation of a cellular structure of the extrudates. In extrudates processed at higher starch moisture content reduced the quantity and diameters of created cells was observed.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42119) wydawnictwo ciągłe #42119
PBN ID (hist.): 42119

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,923
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 lipca 2017 09:49
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się