Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Application of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) leaves addition as a functional component of nutritionally valuable corn snacks.

Opis bibliograficzny

Application of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) leaves addition as a functional component of nutritionally valuable corn snacks. [AUT. KORESP.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, [AUT.] ANNA ONISZCZUK, TOMASZ ONISZCZUK, SŁAWOMIR KOCIRA, KAROLINA WOJTUNIK, MARCIN MITRUS, ANNA KOCIRA, JAROSŁAW WIDELSKI, KRYSTYNA SKALICKA-WOŹNIAK. J. Food Sci. Technol. 2017 Vol. 54 Issue 10 s. 3218-3229, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s13197-017-2765-7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE 2017 Vol. 54 Issue 10, s. 3218-3229
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Application of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) leaves in extruded snacks was evaluated. Directly expanded corn snacks (crisps) were supplemented with 5–20% of dragonhead leaves. The supplemented snacks were characterized to have improved nutritional value and were a good source of dietary fibre. The presence of phenolic compounds, especially rosmarinic acid, showed a high antioxidant potential and a radical scavenging activity of tested snacks, especially if a high content of additive was used. The increasing amount of additive also had an impact on the physical properties of extrudates lowering the expansion ratio, water absorption and solubility, yet increasing bulk density, cutting force and the breaking index of the enriched snacks. The highest viscosity was observed at 5 and 10% addition level. The increasing amount of dragonhead leaves lowered the brightness of snacks and increased the greenness tint significantly. A sensory evaluation showed good acceptability of snacks enriched with up to 15% of dragonhead dried leaves. Dried leaves of the Moldavian dragonhead seem to be a prospective functional additive for extruded crisps with a high nutritional value, especially because of dietary fibre and rosmarinic acid content, a strong antioxidant potential and acceptable sensory properties.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42451) wydawnictwo ciągłe #42451
PBN ID (hist.): 42451

Metryki

35,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,797
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 września 2017 08:15
Ostatnia aktualizacja:15 czerwca 2022 12:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się