Menu
Tytuł:The content of elements and quality parameters of winter rye grain as influenced by biochar-amended soil.
Autorzy:[AUT.] Piotr Kraska , [AUT. KORESP.] Sylwia Andruszczak , [AUT.] Patryk Oleszczuk , Michał Świeca , Ewa Kwiecińska-Poppe , Paweł Gierasimiuk , Krzysztof Różyło , Edward Pałys .
Szczegóły:Zemdirbyste-Agriculture 2018 Vol. 105 No. 1, s. 11-20
Streszczenie:

A field experiment was conducted on a Haplic Podzol (PZha) during the period 2012–2014. The aim of this study was to evaluate the grain chemical composition of winter rye grown on a biochar-amended soil. The following grain quality traits were determined: content of N, P, K, Mg, Ca, Cu, Zn, Mn, Fe and B, total protein content (TPC), total starch content (TSC), reducing sugar content (RSC), phenolic content (PhC), flavonoid content (FC), chelating power (ChP) and reducing power (RP). Biochar was applied once before sowing winter rye in 2011 at three rates: 10 Mg ha-1 (BC10), 20 Mg ha-1 (BC20) and 30 Mg ha-1 (BC30). The biochar was pyrolyzed from wheat straw at 350–650°C. Rye grain was evaluated each year after harvest, i.e. 12, 24 and 36 months after biochar application to the soil. At all assessment times, the N content in rye grain from the biochar-amended treatments was higher than in the control treatment (BC0). In the first year of the study, the lowest P content (3.40 g kg-1) was determined in grain from the treatment BC30, while in the third year in the treatment BC10 (3.31 g kg-1). At the second and third assessment times, the content of K, Mg and Zn in grain from the biochar-amended treatments decreased with increasing biochar rate, whereas the Mn content increased. In the treatment BC30, at the first assessment time the grain Ca content was found to be lowest (0.147 g kg-1), while after 36 months it was highest (0.302 g kg-1). In the first and third years of the study, the Cu content in the treatment BC30 was higher than in the BC10 (by 31.6% and 57.3%, respectively). At the second and third assessment times 24 and 36 months after biochar application, the Fe and B content in grain obtained from the treatments BC10 and BC20 was higher than in that harvested from the BC30 plots. In grain harvested from the plots where 20 Mg ha-1 biochar had been applied, the total protein content and total starch content were found to be higher than in grain from the plots where 30 Mg ha-1 had been applied (by 10.7% and 17.1%, respectively). The highest reducing sugar content (9.02 mg g-1 dry weight (DW)) and phenolic content (6.8 mg of gallic acid equivalent (GAE) g-1 DW) were determined in rye grain from the BC10 plots. Soil amendment at different biochar rates did not have an unambiguous effect on the antioxidant capacity parameters (chelating power and reducing power) of rye grains.

Strona WWW:http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1051_str2/
DOI10.13080/z-a.2018.105.002
BPP ID:(46, 43359) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 43359
PBN UID:5ec00636ad49b31cced96d2b
Rok:2018
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ MNiSW/MEiN:praca oryginalna
OpenAccess:- tryb dostępu: otwarte czasopismo
- wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana
- licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND)
- czas udostępnienia: w momencie opublikowania
Punkty MNiSW/MEiN:20,00
Impact factor:1,020
Rekord utworzony:12 lutego 2018 12:25
Rekord zaktualizowany:31 stycznia 2022 09:19

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb; wersja 202507.1183
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202507.1183 dnia 03-07-2025 o godzinie 08:52
Baza danych © 2025 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się