Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Cadmium and lead content in chosen commercial fishery products consumed in Poland and risk estimations on fish consumption.

Opis bibliograficzny

Cadmium and lead content in chosen commercial fishery products consumed in Poland and risk estimations on fish consumption. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, [AUT.] MARIUSZ FLOREK, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, KATARZYNA KWIATKOWSKA, ROBERT KRUSIŃSKI. Biol. Trace Elem. Res. 2018 Vol. 182 s. 373-380, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s12011-017-1104-1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2018 Vol. 182, s. 373-380
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The presented studies aimed to verify whether fish and fishery products available on the Polish market were safe for consumers in terms of Cd and Pb content. Safety was evaluated according to the content of Cd and Pb in fishery products and based on the share of such products in supplying Cd and Pb in the weekly diet of an adult. Fish samples, of which 139 were smoked fish (26 samples of mackerel, 21 of salmon, 35 of sprat, 38 of eel and 19 of trout) and 117 samples of prepared fish-based dishes (20 of salads, 41 of spreads and 56 of marinated herring) were analysed. The content of Cd and Pb was determined using the GF AAS method. The content of Cd per 1 kg of the analysed product can be represented as follows: salads > smoked eel > smoked salmon and mackerel > smoked trout and spreads > marinated herring > smoked sprat. The content of Pb per 1 kg of the analysed product can be represented as follows: smoked salmon and salads > smoked mackerel and spreads > smoked eel > smoked sprat and smoked trout. Most Cd was found in salads (on average 10.7 μg kg−1; range 6.53–14.7 μg), whereas most Pb was recorded in salads (on average 56.8 μg per kg; range 32.6–78.9 μg) and marinated fish (on average 58.8 μg per kg; range 19.8–79.6 μg). Fish and fishery products available in Poland are safe for consumers.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43402) wydawnictwo ciągłe #43402

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,431
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 lutego 2018 13:07
Ostatnia aktualizacja:19 listopada 2021 14:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się