Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych (Effect of magnetic field on 5-hydroxymethylfurfural content, diastase activity and changes in the ATR-FTIR spectra in raw buckwheat honey)

Opis bibliograficzny

Wpływ pola magnetycznego na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu, aktywność diastazy oraz zmiany w widmach ATR-FTIR w świeżych miodach gryczanych (Effect of magnetic field on 5-hydroxymethylfurfural content, diastase activity and changes in the ATR-FTIR spectra in raw buckwheat honey). [AUT.] MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, [AUT.] MARIUSZ FLOREK, KRZYSZTOF KORNARZYŃSKI, ALICJA MATWIJCZUK, ANNA WOLANCIUK, JOANNA BARŁOWSKA, BOŻENA GŁADYSZEWSKA. Przem. Chem. 2018 T. 97 Nr 3 s. 381-385, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2018.3.8
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018 T. 97 Nr 3, s. 381-385
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Five honeys were treated with static magnetic field (induction 450–480 mT or 130–150 mT) and alternating magnetic field (frequency 50 Hz, induction 30 mT) for 11 h to study the changes of diastase no., content of 5-hydroxymethylfurfural (5-HMF) and attenuated total reflection Fourier transform IR spectra. The mean 5-HMF content (2.41 mg/kg) increased by up to 50% after the treatment. The mean diastase no. (67.59) was changed and the enzymatic activity in honey was also modified. The FTIR analysis showed the structural changes in the honey after the treatment.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43571) wydawnictwo ciągłe #43571

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,428
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 marca 2018 08:06
Ostatnia aktualizacja:3 sierpnia 2021 12:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się