Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ dodatku środku spieniającego na właściwości pianek skrobiowych (Effect of foaming agent addition o starch foam properties)

Opis bibliograficzny

Wpływ dodatku środku spieniającego na właściwości pianek skrobiowych (Effect of foaming agent addition o starch foam properties). [AUT.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, ARKADIUSZ MATYSIAK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, [AUT. KORESP.] TOMASZ ONISZCZUK, [AUT.] KAROL KUPRYANIUK, KATARZYNA ŻELIZKO, MACIEJ KUBOŃ, JAKUB MAZURKIEWICZ, MARCIN MITRUS. Przem. Chem. 2018 T. 97 Nr 5 s. 682-685, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2018.5.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018 T. 97 Nr 5, s. 682-685
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Przeprowadzono badania procesu ekstruzji i wybranych fizycznych właściwości pianek skrobiowych z dodatkiem handlowego środka spieniającego, stosowanego do spieniania termoplastycznych elastomerów oraz PVC. W badaniach zastosowano ekstruder jednoślimakowy typu TS-45. Zwiększenie ilości środka spieniającego oraz zmniejszenie wilgotności surowców powodowało obniżanie wydajności i zwiększenie energochłonności procesu ekstruzji. Zwiększenie dodatku środka spieniającego oraz zmniejszenie wilgotności mieszanek surowcowych spowodowało zmniejszenie gęstości usypowej oraz wytrzymałości kinetycznej uzyskanych pianek skrobiowych. Wskaźnik ekspandowania pianek zmniejszał się wraz ze wzrostem zawartości wody w mieszankach surowcowych oraz ze zmniejszeniem dodatku środka spieniającego.

Angielski:

Potato starch was foamed during extrusion-cooking after addition of a commercial foaming agent (1–3% by mass). The increase addition of foaming agent and starch humidity resulted in decreasing the foaming efficiency, expansion ratio index, bulk d. and kinetic strength of the foam and in increasing the specific energy consumption.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43807) wydawnictwo ciągłe #43807

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,428
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 maja 2018 12:57
Ostatnia aktualizacja:24 sierpnia 2021 12:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się