Wpływ dodatku środku spieniającego na właściwości pianek skrobiowych (Effect of foaming agent addition o starch foam properties)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Przeprowadzono badania procesu ekstruzji i wybranych fizycznych właściwości pianek skrobiowych z dodatkiem handlowego środka spieniającego, stosowanego do spieniania termoplastycznych elastomerów oraz PVC. W badaniach zastosowano ekstruder jednoślimakowy typu TS-45. Zwiększenie ilości środka spieniającego oraz zmniejszenie wilgotności surowców powodowało obniżanie wydajności i zwiększenie energochłonności procesu ekstruzji. Zwiększenie dodatku środka spieniającego oraz zmniejszenie wilgotności mieszanek surowcowych spowodowało zmniejszenie gęstości usypowej oraz wytrzymałości kinetycznej uzyskanych pianek skrobiowych. Wskaźnik ekspandowania pianek zmniejszał się wraz ze wzrostem zawartości wody w mieszankach surowcowych oraz ze zmniejszeniem dodatku środka spieniającego.
Potato starch was foamed during extrusion-cooking after addition of a commercial foaming agent (1–3% by mass). The increase addition of foaming agent and starch humidity resulted in decreasing the foaming efficiency, expansion ratio index, bulk d. and kinetic strength of the foam and in increasing the specific energy consumption.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 29 maja 2018 12:57 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 24 sierpnia 2021 12:28 |