Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Optimization of rice-field bean gluten-free pasta improved by the addition of hydrothermally treated rice flour.

Opis bibliograficzny

Optimization of rice-field bean gluten-free pasta improved by the addition of hydrothermally treated rice flour. [AUT.] A. DIB, [AUT. KORESP.] A. WÓJTOWICZ, [AUT.] L. BENATALLAH, M. N. ZIDOUNE, M. MITRUS, A. SUJAK. Ital. J. Food Sci. (Testo Stamp.) 2018 Vol. 30 No 2 s. 226-248, il., bibliogr. DOI: 10.14674/IJFS-923
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE 2018 Vol. 30 No 2, s. 226-248
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Rice and field bean semolina was used to obtain protein- and fiber-enriched gluten-free pasta. The tests covered the effect of pre-gelatinized rice flour used as a gluten-free pasta improver. A central composite design was applied involving the water hydration level and pre-treated rice flour level. Instrumental analyses of pasta (cooking loss, water absorption capacity, texture, hydration index, pasting and thermal properties, and microstructure) were carried out to assess the impact of experimental factors. The results showed that the application of hydrothermally treated rice flour improved the cooking and textural characteristics of pasta. The optimum recipe contained 5.845 g of pre-gelatinized rice flour and 59.266 mL of water, both selected based on the desirability function approach with the value of 0.775 corresponding to the optimum pasta properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43847) wydawnictwo ciągłe #43847

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,736
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 czerwca 2018 09:08
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się