Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Badanie jakości pieczywa pszennego z dodatkiem śruty owsianej.

Opis bibliograficzny

Badanie jakości pieczywa pszennego z dodatkiem śruty owsianej. [AUT.] EMILIA SYKUT-DOMAŃSKA, ALDONA SOBOTA, PIOTR ZARZYCKI, ANNA WIRKIJOWSKA, ZBIGNIEW RZEDZICKI. Prz. Zboż. Młyn. (1957) 2018 R. 61 nr 1 s. 28-32, il., bibliogr.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Przegląd Zbożowo-Młynarski (1957) 2018 R. 61 nr 1, s. 28-32
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Oceniano jakość pieczywa pszennego, ze zróżnicowanym dodatkiem śruty owsianej otrzymanej z owsa oplewionego (Avena sativa L.). Zarówno udział procentowy śruty owsianej jak również zastosowana metoda prowadzenia ciasta wpłynęły na zróżnicowanie wskaźników jakościowych otrzymanego pieczywa pszenno-owsianego. Zwiększenie udziału komponentu owsianego w badanym pieczywie wpłynęło na zwiększenie wydajności otrzymanego pieczywa mieszanego, w porównaniu do wzorcowego pieczywa pszennego. Stwierdzono obniżenie całkowitej straty wypiekowej, jak również obniżenie objętości pieczywa pszenno-owsianego, w porównaniu do pieczywa wzorcowego. Dodatek komponentu owsianego wpłynął na zwiększenie zawar tości błonnika pokarmowego oraz jego frakcji, w porównaniu do pieczywa pszennego.

Angielski:

The quality of wheat bread with different addition of common oat (Avena sativa L.) wholemeal were evaluated. It was stated that percentage share of oat meal and the way of dough preparing affected the differentiation of quality indicators of oat-wheat bread. An increase of oat meal in dough impact the increase of wheat-oat bread yield in comparison with control wheat bread. The results showed decrease of total baking loss of oat-wheat bread and volume of oat-wheat bread with compared with wheat bread. An oat meal addition impact the increase of dietary fiber and its fractions content compared with wheat bread.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44233) wydawnictwo ciągłe #44233

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 września 2018 12:01
Ostatnia aktualizacja:18 listopada 2021 21:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się