Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of UV-C radiation on the microbiological purity in selected species of herbs (Wpływ promieniowania UV-C na czystość mikrobiologiczną wybranych gatunków ziół)

Opis bibliograficzny

Influence of UV-C radiation on the microbiological purity in selected species of herbs (Wpływ promieniowania UV-C na czystość mikrobiologiczną wybranych gatunków ziół). [AUT.] MARTA KOZAK-KALITA, PAWEŁ SOBCZAK, KAZIMIERZ ZAWIŚLAK, JACEK MAZUR, MARIAN PANASIEWICZ, WIOLETTA AGNIESZKA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK. Health Probl. Civiliz. 2018 Vol. 12 Iss. 4 s. 285-290, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.5114/hpc.2018.77838
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Health Problems of Civilization 2018 Vol. 12 Iss. 4, s. 285-290
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Background. Herbs are used in both the food and pharmaceutical industry. The quality of products received from herbal raw materials depends primarily on the microbiological purity of herbs. The presence of germs in food products contributes to developing alimentary infections and to the contamination of food with mycotoxins. Decontamination with ultraviolet UV-C rays is a proven way to enhance the microbiological purity of food products as radiation directly affects the structure of the nucleic acid of living organisms and destroys them without selective biocidal activity. The aim of the study was to determine the microbiological purity of selected species of herbs and assess the possibility of using UV-C radiation to increase it.Material and methods. The scope of work included the separation of three dimensional fractions of dried herbs such as thyme, medical cistus and stinging nettle, and then subjecting them to UV-C light and determining the total number of germs in the herbs with respect to the control sample, which consisted of untreated herbs.Results. The tested herbs were characterised by diversified microbiological purity, depending on the species and a type of size fraction. Sterilisation of herbs with UV-C radiations allowed for increasing their microbiological purity as compared to the control sample, in the case of the fraction with the largest particle size by about 37% – thyme, 73% – cistus and 30% – nettle.Conclusions. The use of UV-C radiation allowed for considerable reduction of the number of germs found in the examined herbs

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44317) wydawnictwo ciągłe #44317

Metryki

9,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 października 2018 15:26
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się