Wpływ parametrów konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia owoców bzu czarnego (Sambucus nigra l.) na kinetykę procesu i barwę suszu.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem badań było określenie wpływu metody i warunków suszenia owoców bzu czarnego na kinetykę procesu i zmianę wartości współrzędnych chromatycznych bar-wy suszu. Proces suszenia konwekcyjnego prowadzono w temperaturze 25°C, 45°C i 65°C i przepływie powietrza 0,5 m·s–1, suszenie sublimacyjne realizowano w tym samych zakresie temperatur półek grzejnych przy ciśnieniu 63 Pa. Stwierdzono, że proces suszenia sublima-cyjnego w całym zakresie pomiarowym najlepiej opisuje model Pagea, suszenie konwekcyj-ne natomiast model dwuczynnikowy oraz model Pagea, w zależności od parametrów procesu. Wykazano, że zarówno suszenie sublimacyjne, jak i konwekcyjne w badanym zakresie tem-peraturowym ma niewielki wpływ na stabilność barwy badanego surowca.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 7 grudnia 2018 12:10 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 17 sierpnia 2021 14:00 |