Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ parametrów konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia owoców bzu czarnego (Sambucus nigra l.) na kinetykę procesu i barwę suszu.

Opis bibliograficzny

Wpływ parametrów konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia owoców bzu czarnego (Sambucus nigra l.) na kinetykę procesu i barwę suszu. [AUT.] ANDRZEJ KRZYKOWSKI, DARIUSZ DZIKI, MAREK DOMIN, KAROL KUPRYANIUK. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 2018 z. 593 s. 39-48, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.22630/ZPPNR.2018.593.14
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem badań było określenie wpływu metody i warunków suszenia owoców bzu czarnego na kinetykę procesu i zmianę wartości współrzędnych chromatycznych bar-wy suszu. Proces suszenia konwekcyjnego prowadzono w temperaturze 25°C, 45°C i 65°C i przepływie powietrza 0,5 m·s–1, suszenie sublimacyjne realizowano w tym samych zakresie temperatur półek grzejnych przy ciśnieniu 63 Pa. Stwierdzono, że proces suszenia sublima-cyjnego w całym zakresie pomiarowym najlepiej opisuje model Pagea, suszenie konwekcyj-ne natomiast model dwuczynnikowy oraz model Pagea, w zależności od parametrów procesu. Wykazano, że zarówno suszenie sublimacyjne, jak i konwekcyjne w badanym zakresie tem-peraturowym ma niewielki wpływ na stabilność barwy badanego surowca.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44573) wydawnictwo ciągłe #44573

Metryki

13,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 grudnia 2018 12:10
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 14:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się