Analiza sposobu i parametrów suszenia owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides l.) w aspekcie kinetyki procesu i wybranych cech jakościowych suszu.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu parametrów sublimacyjnego, konwekcyjnego i konwekcyjno-mikrofalowego suszenia owoców rokitnika na kinetykę procesu i wybrane cechy jakościowe suszu. Proces suszenia sublimacyjnego przeprowadzano przy tem-peraturze półek grzejnych 25°C, 45°C i 65°C, a suszenie konwekcyjne oraz wspomagane mikro-falami o mocy 100 W, realizowano przy przepływie powietrza 0,5 m·s–1, w tym samych zakresie temperatur powietrza suszącego. Przeprowadzono analizę kinetyki suszenia owoców rokitnika, wskazującą na możliwość ograniczenia czasu procesu względem nielicznych dostępnych danych literaturowych oraz zaproponowano metodę suszenia sublimacyjnego jako najlepszą ze względu na zachowanie barwy i retencję kwasu L-askorbinowego w suszu.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 7 grudnia 2018 12:23 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 28 kwietnia 2021 08:28 |