Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of addition of barley wholemeal with different dietary fibre content on wheat bread quality.

Opis bibliograficzny

Effect of addition of barley wholemeal with different dietary fibre content on wheat bread quality. [AUT. KORESP.] ANNA WIRKIJOWSKA, [AUT.] ALDONA SOBOTA, PIOTR ZARZYCKI, EMILIA SYKUT-DOMAŃSKA, DOROTA TETERYCZ. Pol. J. Agron. 2018 No 34 s. 44-51, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.26114/pja.iung.360.2018.34.0
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Polish Journal of Agronomy 2018 No 34, s. 44-51
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Nowadays, interest of consumers in nutrition aspect of daily eaten foods arose; therefore, there is a demand for bakery products with a high dietary fibre content. The objective of the study was to determine the effect of an addition of wholemeal husked and naked barley with varied content of dietary fibre on the bread quality. In the bread produced the bread yield, total oven loss, volume of 100 g of the bread and the moisture of fresh crumb were determined, and also consumer sensory assessment was performed. Analysis of the content of β-D-glucans, total dietary fibre with division into the soluble and insoluble fractions was made. The barley wholemeal addition, at the rate of 7.5%, allows to obtain bread with a significantly higher content of dietary fibre fractions, compared to the control bread, with sensory quality characterized for wheat bread. At the same time, barley component caused a small reduction of baking loss and increased of crumb moisture, compared to the wheat bread. It was demonstrated that wholemeal barley flour can be a highly valuable component enhancing the quality and nutritional value of white bread.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Na Tych Samych Warunkach (CC-BY-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45167) wydawnictwo ciągłe #45167

Metryki

10,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 kwietnia 2019 08:24
Ostatnia aktualizacja:11 sierpnia 2021 08:01

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się