Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Association of CAST gene polymorphism with carcass value and meat quality in two synthetic lines of sheep.

Opis bibliograficzny

Association of CAST gene polymorphism with carcass value and meat quality in two synthetic lines of sheep. [AUT.] M. GREGUŁA-KANIA, T. M. GRUSZECKI, A. JUNKUSZEW, E. JUSZCZUK-KUBIAK, [AUT. KORESP.] M. FLOREK. Meat Sci. 2019 Vol. 154 s. 69-74, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.meatsci.2019.04.007
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MEAT SCIENCE 2019 Vol. 154, s. 69-74
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of study was to estimate genotype frequencies of the polymorphism in the intron 12 of CAST gene of growing lambs, and to evaluate associations between the CAST genotype and carcass and meat traits. A total number of 317 rams representing the synthetic BCP (163) and SCP (154) meaty lines were genotyped by the RFLP/MspI/NcoI/Hin6I. Three genotypes including “aa”, “ae” and “ac” with most frequencies of 0.48, 0.27 and 0.19, were observed in whole population. Lambs with the “aa” CAST genotype showed the highest muscle percentage and the lowest fat percentage in the hind legs. On the other hand, the loins of rams with “ac” genotype had the highest intramuscular fat content, indicative of beneficial health-related properties and technological usefulness. However, differences between CAST genotype stated for the sensory properties, texture and thawing and cooking losses of the meat were insignificant. Breeding efforts aimed at the improvement of lamb meat quality should prioritize the selection of the “ac” genotype.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45180) wydawnictwo ciągłe #45180

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,644
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 kwietnia 2019 08:06
Ostatnia aktualizacja:15 czerwca 2022 12:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się