Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Use of sweeteners in osmotic pretreatment before freeze-drying of pear and pineapple.

Opis bibliograficzny

Use of sweeteners in osmotic pretreatment before freeze-drying of pear and pineapple. [AUT. KORESP.] M. WŁODARCZYK-STASIAK, [AUT.] A. MAZUREK, J. JAMROZ, U. PANKIEWICZ, R. KOWALSKI. Acta Aliment. 2019 Vol. 48 nr 2 s. 150-159, bibliogr.,sum. DOI: 10.1556/066.2019.48.2.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ACTA ALIMENTARIA 2019 Vol. 48 nr 2, s. 150-159
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to analyse the influence of the type of osmotic substance (sucrose, glucose, xylitol, trehalose, and sorbitol) on the physicochemical properties of freeze-dried fruit (pear and pineapple). Controlling the functional properties of freeze-dried fruit after osmotic dehydration with aqueous solutions at water activity of aw=0.90 is presented. Decrease in the water adsorption index (WAI) was recorded for all dehydrated samples. The largest decrease (for pears and pineapples by 25 and 65%, respectively) was observed in osmoactive solutions containing trehalose. Considerable increase in the FAI was recorded in samples of dehydrated pineapple. In osmoactive trehalose solutions that increase hardly reached 46%, whereas in sorbitol and xylitol its value elevated to 39% and 13%, respectively. Regardless of the osmoactive sweetener applied prior to freeze-drying, an increase in specific surface area (SBET) of dried materials was observed. For dehydrated pears, SBET ranged from 96 to 697 m2 g−1, and for pineapple, from 115 to 938 m2 g−1. Osmotic dehydration before lyophilisation of fruit samples weakened rehydration relative to the control. The dehydration carried out with osmoactive sweeteners, that is, sorbitol, xylitol, and trehalose, allows obtaining a product with good functional properties that can be successfully used for supplementation of dietary products, in particular for diabetics.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45586) wydawnictwo ciągłe #45586

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,458
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 lipca 2019 08:32
Ostatnia aktualizacja:6 grudnia 2021 11:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się