Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Modeling of rheological properties of cloudy apple juice using master curve (Modelado de las propiedades reológicas del jugo de manzana turbia usando la curva maestra)

Opis bibliograficzny

Modeling of rheological properties of cloudy apple juice using master curve (Modelado de las propiedades reológicas del jugo de manzana turbia usando la curva maestra). [AUT. KORESP.] ZBIGNIEW KOBUS, [AUT.] RAFAŁ NADULSKI, KAMIL WILCZYŃSKI, AGNIESZKA STAREK, KAZIMIERZ ZAWIŚLAK, LESZEK RYDZAK, DARIUSZ ANDREJKO. CYTA: Journal of Food 2019 Vol. 17 Issue 1 s. 648-655, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/19476337.2019.1630484
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CyTA-Journal of Food 2019 Vol. 17 Issue 1, s. 648-655
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effect of temperature and concentration on the rheological behavior of pasteurized apple juice has been studied using a rotational rheometer at shear rates ranging from 0.5 to 12 s−1. The rheological properties were measured at different conditions changing from 10°C to 60°C and from 15°Brix to 40°Brix. On the basis of the obtained results, flow curves were prepared and consistency coefficients and flow indexes were determined. The superposition technique was applied to model behavior of apple juice. The obtained master curve is very important for the industry because it shows the apple juice in the whole range of temperature and soluble solid content. The influence of temperature on consistency coefficient was well described by the Arrhenius equation with activation energy values between 23.3 and 33.6 kJ⋅mol−1. A single equation was proposed for describing the combined effect of temperature, concentration, and shear rate on shear stress at constant flow behavior index. The model can be useful for the easy comparison of the rheological properties of different fluid food.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45715) wydawnictwo ciągłe #45715

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,653
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 sierpnia 2019 11:52
Ostatnia aktualizacja:1 lutego 2022 09:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się