Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quality and safety of pork steak marinated in fermented dairy products and sous-vide cooked.

AUT. AGNIESZKA LATOCH, AUT. KORESP. JUSTYNA LIBERA.

Opis bibliograficzny

Quality and safety of pork steak marinated in fermented dairy products and sous-vide cooked. [AUT.] AGNIESZKA LATOCH, [AUT. KORESP.] JUSTYNA LIBERA. Sustainability 2019 Vol. 11 Iss. 20 5644, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su11205644
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2019 Vol. 11 Iss. 20, 5644
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Consumers expect the appropriate tenderness, juiciness, and taste, a well as sufficiently long shelf life from meat subjected to thermal processing. One of the methods used to achieve this effect is sous-vide (SV). However, the low temperatures used in this method may not be sufficient to ensure the safety of the meat product. In order to increase safety and reduce adverse sensory changes, we suggest marinating the meat in fermented dairy products (FDP). The aim of the study was to determine the impact of marinating meat in FDP (kefir, yogurt, buttermilk), marinating time (3–12 days), and SV temperature (60 or 80 °C) on the quality and safety of pork steaks. Marinating the meat increases the level of loss during cooking, but at the same time, has no effect on the chemical composition and activity of water. The acidity of steaks decreases with the time of marinating. A few days of meat marinating in buttermilk or yogurt slows down the fat oxidation reactions and reduces the content of oxidizing substances in meat. Meat marinated in FDP and SV cooked contains acceptable microbial values. Marinating in FDP, especially in yogurt or buttermilk, improves the quality and safety of SV-cooked pork steaks.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46117) wydawnictwo ciągłe #46117

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,576
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 listopada 2019 12:53
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 12:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się