Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Development and validation of a differential pulse polarography method for determination of total vitamin C and dehydroascorbic acid contents in foods.

Opis bibliograficzny

Development and validation of a differential pulse polarography method for determination of total vitamin C and dehydroascorbic acid contents in foods. [AUT.] ARTUR MAZUREK, [AUT. KORESP.] MARZENA WŁODARCZYK-STASIAK, [AUT.] URSZULA PANKIEWICZ, RADOSŁAW KOWALSKI, JERZY JAMROZ. Lebensm. - Wiss. Technol. 2020 Vol. 118 Article 108828, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108828
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2020 Vol. 118, Article 108828
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of the study was to develop a new method for the determination of total vitamin C and dehydroascorbic acid contents in food using the differential pulse polarography technique, and to compare achieved results to those obtained with the proposed reference method applying HPLC with spectrophotometric detection. Dithiothreitol was used to reduce dehydroascorbic acid into l-ascorbic acid. Interference due to the presence of dithiothreitol during polarographic determination of l-ascorbic acid was efficiently eliminated by clarification of the sample solution with Carrez reagent. Validation of the polarographic method indicates its usefulness for the analysis of foods products that do not contain isoascorbic acid. The coefficient of variation for the analysis of l-ascorbic acid and total vitamin C content ranges from 1.86% to 6.98%, Horrat values from 0.41 to 0.89 and average recovery of l-ascorbic acid ranges from 98% to 104%. Results obtained using the developed method are characterised by high compatibility with those obtained with the HPLC reference method, indicating equivalence of both methods, and in conclusion, the method was deemed fit for purpose for measuring total vitamin C and dehydroascorbic acid in foods.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46159) wydawnictwo ciągłe #46159

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,952
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 grudnia 2019 08:27
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się