Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Modelling water absorption in micronized lentil seeds with the use of Peleg’s Equation.

Opis bibliograficzny

Modelling water absorption in micronized lentil seeds with the use of Peleg’s Equation. [AUT.] IZABELA KUNA-BRONIOWSKA, [AUT. KORESP.] AGATA BLICHARZ-KANIA, [AUT.] DARIUSZ ANDREJKO, AGNIESZKA KUBIK-KOMAR, ZBIGNIEW KOBUS, ANNA PECYNA, MONIKA STOMA, BEATA ŚLASKA-GRZYWNA, LESZEK RYDZAK. Sustainability 2020 Vol. 12 Iss. 1 Article number 261, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su12010261
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2020 Vol. 12 Iss. 1, Article number 261
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the paper was to investigate the effect of infrared pre-treatment on the process of water absorption by lentil seeds. The paper presents the effects of micronization on the process of water absorption by lentil seeds. As a source of infrared emission, 400-W ceramic infrared radiators ECS-1 were used. The seeds were soaked at three temperature values (in the range from 25 to 75 °C) for 8 h, that is, until the equilibrium moisture content was achieved. Peleg’s equation was used to describe the kinetics of water absorption by lentil seeds. The results were compared with those obtained in the process of soaking crude seeds. On the basis of the conducted research, it was found that the infrared pre-treatment contributed to a substantial increase in the water absorption rate in the initial period of soaking lentil seeds (especially at 25 °C). Infrared irradiation can be an effective method for intensification of lentil seed hydration at an ambient temperature. It should be assumed that, in accordance with the principles of sustainable development, shortening the heating time will significantly reduce the energy consumption and cost of processing lentil seeds.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46379) wydawnictwo ciągłe #46379

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,251
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 stycznia 2020 08:56
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się