Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quantification of ash and moisture in wheat flour by raman spectroscopy.

Opis bibliograficzny

Quantification of ash and moisture in wheat flour by raman spectroscopy. [AUT.] TOMASZ CZAJA, ALDONA SOBOTA, [AUT. KORESP.] ROMAN SZOSTAK. Foods 2020 Vol. 9(3) Article no. 280, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods9030280
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2020 Vol. 9(3), Article no. 280
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Wheat flour is widely used on an industrial scale in baked goods, pasta, food
concentrates, and confectionaries. Ash content and moisture can serve as important indicators of
the wheat flour’s quality and use, but the routinely applied assessment methods are laborious.
Partial least squares regression models, obtained using Raman spectra of flour samples and the
results of reference gravimetric analysis, allow for fast and reliable determination of ash and
moisture in wheat flour, with relative standard errors of prediction of the order of 2%. Analogous
calibration models that enable quantification of carbon, oxygen, sulfur, and nitrogen, and hence
protein, in the analyzed flours, with relative standard errors of prediction equal to 0.1, 0.3, 3.3,
and 1.4%, respectively, were built combining the results of elemental analysis and Raman spectra.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46554) wydawnictwo ciągłe #46554

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,350
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 marca 2020 09:17
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się