Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Chemical composition and selected quality characteristics of new types of precooked wheat and spelt pasta products.

Opis bibliograficzny

Chemical composition and selected quality characteristics of new types of precooked wheat and spelt pasta products. [AUT.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK, [AUT.] KAMILA KASPRZAK, MARTA OLECH, MARCIN MITRUS, TOMASZ ONISZCZUK. Food Chem. 2020 Vol. 309 125673, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.125673
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2020 Vol. 309, 125673
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

New types of precooked pasta products have been developed based on refined and wholegrain wheat and spelt flours. The resulting dry pasta was then assessed for chemical composition, including amino acids composition, phenolics content, as well as antioxidant activity. The precooked pasta quality was also evaluated for starch gelatinization degree, physical properties, hardness, color profile of dry and hydrated pasta, and sensory characteristics. We found that the application of the extrusion-cooking technique for wheat and spelt pasta processing allows to achieve instant products with good nutritional characteristics and high degree of gelatinization, as well as attractive quality and sensory profiles. Microstructure showed compact and dense internal structure with visible bran particles if wholegrain flours were used. Wholegrain wheat and wholegrain spelt precooked pasta were characterized by better nutritional composition and greater antioxidant potential, but lower firmness and increased adhesiveness when compared with refined flours.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46596) wydawnictwo ciągłe #46596

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
7,514
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 marca 2020 12:26
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się