Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Potato starch utilization in ecological loose-fill packaging materials—sustainability and characterization.

Opis bibliograficzny

Potato starch utilization in ecological loose-fill packaging materials—sustainability and characterization. [AUT.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, TOMASZ ONISZCZUK, [AUT.] DARIUSZ KARCZ, JAROSŁAW SZPONAR, AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, DARIUSZ BOBER, MARCIN MITRUS, KAROL KUPRYANIUK, MATEUSZ STASIAK, BOHDAN DOBRZAŃSKI, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK. Materials 2020 Vol. 13 Iss. 6 1390, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma13061390
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Materials 2020 Vol. 13 Iss. 6, 1390
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Biodegradable materials are used in the manufacture of packaging and compostable films and various types of medical products. These have demonstrated high potential in medical applications: cardiac, vascular and orthopaedic conditions in adults as well in children. In our research, the extrusion-cooking technique was used to obtain environmentally friendly loose-fill foams as packaging. Potato starch was the basic raw material. Polyvinyl alcohol was used as an additive in the amount of 1%, 2% and 3% to replace starch. The components were mixed and moistened with water to various initial moisture contents of the blend (17%, 18% and 19%). The processing of starch foams employed the TS-45 single screw extruder-cooker (Gliwice, Poland) with the L/D ratio of 12. The foams were processed with various screw speeds (100 and 130 rpm) and with two types of forming dies (circular and ring die). The extrusion-cooking process efficiency (kg h−1) and the energy consumption (kWh kg−1) during the processing were also measured. The results showed that the processing efficiency of potato starch foams varied depending on the level of polyvinyl alcohol, the shape of the forming die and the screw speed applied. The analysis of energy consumption, mechanical properties and FTIR analyses demonstrated that the type of the forming die and the initial moisture level had the most significant impact on specific energy demands during the processing of potato starch-based foams.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46597) wydawnictwo ciągłe #46597

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,623
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 marca 2020 12:44
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się