Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Application of vegetable concentrates and powders in coloured pasta production.

Opis bibliograficzny

Application of vegetable concentrates and powders in coloured pasta production. [AUT.] ALDONA SOBOTA, [AUT. KORESP.] ANNA WIRKIJOWSKA, [AUT.] PIOTR ZARZYCKI. Int. J. Food Sci. Technol. 2020 Vol. 55 Iss. 6 s. 2677-2687, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14521
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Vegetable concentrates and powders can be used in the process of pasta production as natural colouring components. The aim of the work was to investigate the effect of the addition of different vegetable components (powders and concentrates) on the colour, chemical composition, cooking and sensory quality of pasta. Tagliatelle was made from durum semolina substituted with 0%, 2%, 4%, 6% and 8% of beet powder (BP), beet concentrate (BC), carrot powder (CP), carrot concentrate (CC) and kale powder (KP). The addition of concentrates caused a greater change in the colour of the pasta (ΔE: 12.45–48.01) than the analogous addition of the powders (ΔE: 6.24–45.31); however, the colour of the products was unstable and less resistant to cooking. The incorporation of the vegetable powders induced a greater increase in the content of ash and total dietary fibre in the pasta than the addition of the concentrates.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46885) wydawnictwo ciągłe #46885

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,713
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 maja 2020 09:46
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się