Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The potential use of by‐products from coconut industry for production of pasta.

Opis bibliograficzny

The potential use of by‐products from coconut industry for production of pasta. [AUT.] EMILIA SYKUT-DOMAŃSKA, [AUT. KORESP.] PIOTR ZARZYCKI, [AUT.] ALDONA SOBOTA, DOROTA TETERYCZ, ANNA WIRKIJOWSKA, AGATA BLICHARZ-KANIA, DARIUSZ ANDREJKO, JAROSŁAW MAZURKIEWICZ. J. Food Process. Preserv. 2020 Vol. 44 Issue 7 Article number e 14490 s. 1-9, il., bibliogr. DOI: 10.1111/jfpp.14490
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Processing and Preservation 2020 Vol. 44 Issue 7 Article number e 14490, s. 1-9
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study was undertaken to assess the use of coconut flour (CF) and coconut resi- due (RCO) as a source of dietary fiber in wheat pasta production. The addition of CF and RCO can decrease the pasta extruder output up to 32%. The optimum cooking time for pasta with the CF and RCO was higher than for the control. CF and RCO had little or no effect on the weight and volume increase index. The pasta with CF had lower firmness compared to the product with RCO. The use of CF (up to 15%) and RCO (up to 10%) did not exert a negative effect on sensory attributes, however, the pasta was whiter and more intensely red, and yellow than the control. Pasta with the recommended addition of CF and RCO had good quality and higher content of dietary fiber, protein, and lipids, compared to the control.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47178) wydawnictwo ciągłe #47178

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,190
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 września 2020 11:38
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się