Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Technika kontrolno-pomiarowa do rejestracji i monitoringu temperatury w przetwórstwie surowców mięsnych.

Opis bibliograficzny

Technika kontrolno-pomiarowa do rejestracji i monitoringu temperatury w przetwórstwie surowców mięsnych. [AUT.] MARIAN K. PANASIEWICZ, JACEK MAZUR. Gosp. Mięs. 2021 Nr 2 s. 8, 10-13, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2021 Nr 2, s. 8, 10-13
Rok: 2021
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Polski:

W pracy dokonano oceny współczesnej techniki kontrolno-pomiarowej stosowanej do rejestracji i monitoringu temperatury w przetwórstwie mięsa. Omówiono ogólne procedury i wymagania związane z koniecznością zachowania określonych zakresów temperatury przerabianych surowców oraz śledzenia warunków temperaturowych środowiska ich przetwarzania. Dokonano ogólnego podziału przyrządów do pomiaru temperatury oraz poddano charakterystyce wybrane grupy tych urządzeń wykorzystywanych w przetwórstwie mięsa. W podsumowaniu oceniono znaczenie prawidłowego doboru, właściwej eksploatacji, dokładności oraz powtarzalności odczytów urządzeń kontrolno-pomiarowych do pomiaru i rejestracji temperatury.

Angielski:

The study assesses the modern control and measurement technique used to record and monitor temperature in meat processing. General procedures and requirements related to the need to maintain certain temperature ranges of processed raw materials and to track the temperature conditions of the processing environment are discussed. The general division of temperature measuring devices was made and selected groups of these devices used in meat processing were characterized. In the summary, the importance of the correct selection, proper operation, accuracy and repeatability of readings of control and measurement devices for temperature measurement and recording was assessed.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47885) wydawnictwo ciągłe #47885

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 marca 2021 12:51
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się