Technika kontrolno-pomiarowa do rejestracji i monitoringu temperatury w przetwórstwie surowców mięsnych.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W pracy dokonano oceny współczesnej techniki kontrolno-pomiarowej stosowanej do rejestracji i monitoringu temperatury w przetwórstwie mięsa. Omówiono ogólne procedury i wymagania związane z koniecznością zachowania określonych zakresów temperatury przerabianych surowców oraz śledzenia warunków temperaturowych środowiska ich przetwarzania. Dokonano ogólnego podziału przyrządów do pomiaru temperatury oraz poddano charakterystyce wybrane grupy tych urządzeń wykorzystywanych w przetwórstwie mięsa. W podsumowaniu oceniono znaczenie prawidłowego doboru, właściwej eksploatacji, dokładności oraz powtarzalności odczytów urządzeń kontrolno-pomiarowych do pomiaru i rejestracji temperatury.
The study assesses the modern control and measurement technique used to record and monitor temperature in meat processing. General procedures and requirements related to the need to maintain certain temperature ranges of processed raw materials and to track the temperature conditions of the processing environment are discussed. The general division of temperature measuring devices was made and selected groups of these devices used in meat processing were characterized. In the summary, the importance of the correct selection, proper operation, accuracy and repeatability of readings of control and measurement devices for temperature measurement and recording was assessed.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 17 marca 2021 12:51 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 1 stycznia 2023 23:06 |