Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Relationships linking the colour and elemental concentrations of blossom honeys with their antioxidant activity: A chemometric approach.

Opis bibliograficzny

Relationships linking the colour and elemental concentrations of blossom honeys with their antioxidant activity: A chemometric approach. [AUT.] MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, ANNA TETER, MAŁGORZATA STRYJECKA, PIOTR SKAŁECKI, PIOTR DOMARADZKI, MICHAŁ RUDAŚ, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK. Agriculture 2021 Vol. 11 Issue 8 Article number: 702, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agriculture11080702
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agriculture 2021 Vol. 11 Issue 8, Article number: 702
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The antioxidant activity of honey depends on the botanical origin, which also determines their physicochemical properties. In this study, a multivariate analysis was used to confirm potential relationships between the antioxidant properties and colour parameters, as well as the content of seven elements in five types of artisanal honey (rapeseed, buckwheat, linden, black locust, and multifloral). The type of honey was found to significantly influence most of its physicochemical properties, colour parameters, and the content of potassium, manganese and copper. Antioxidant parameters were shown to be significantly positively correlated with redness and concentrations of copper and manganese, but negatively correlated with the hue angle and lightness. The principal component analysis confirmed that the darkest buckwheat honey had the highest antioxidant activity in combination with its specific colour parameters and content of antioxidant minerals (manganese, copper and zinc). The level of these parameters can be potentially used for the identification of buckwheat honey.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48524) wydawnictwo ciągłe #48524

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,408
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 lipca 2021 11:48
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się