Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effects of fermented rapeseed meal on gastrointestinal morphometry and meat quality of rabbits (Oryctolagus cuniculus).

Opis bibliograficzny

Effects of fermented rapeseed meal on gastrointestinal morphometry and meat quality of rabbits (Oryctolagus cuniculus). [AUT.] BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, ŁUKASZ WLAZŁO, ANNA CZECH, DOROTA KOWALSKA, PAWEŁ BIELAŃSKI, MAŁGORZATA RYSZKOWSKA-SIWKO, MARCIN ŁUKASZEWICZ, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK. Livest. Sci. (Print) 2021 Vol. 235 Article number: 104663, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.livsci.2021.104663
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Livestock Science (d. Livestock Production Science) 2021 Vol. 235, Article number: 104663
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine effects of three levels of rapeseed meal (4% - FR4, 8% - FR8, and 12% - FR12) which has undergone fermentation and drying processes (FRSM) in the diet of crossbred rabbits (New Zealand White × Popielno White, n=40) on their gastrointestinal tract morphometry, internal organs weight, and proximate composition and physicochemical properties of skeletal muscles (biceps femoris – BF, and joined longissimus thoracis and longissimus lumborum – LTL). Although the total length of the digestive tract of rabbits did not differ significantly, the addition of FRSM was found to significantly (P < 0.01) affect the lengthening of caecum (between 0.73 and 0.91 m) and large intestine (from 1.07 to 1.24 m) in comparison to the control group (0.31 m and 0.54 m, respectively). Additionally, the diet with FRSM significantly (P < 0.05) influenced the weight of the heart, whereby the lightest hearts was found in the control group (10.0 g) and the heaviest in group FR8 (14.03 g). The content of proximate chemical constituents in rabbit muscle tissues was similar, with except of collagen percentage. A larger share of FRSM (from 4% to 12%) was accompanied by an increased level of collagen in LTL (P < 0.01), from 0.33% in group C to 0.46% in group FR12. In BF muscle the significantly (P < 0.01) highest collagen content was found in FR4 (2.27%) and the lowest in FR12 (0.88%). The significant decrease in the ultimate pH of LTL (from 5.71 to 5.62) and water-holding capacity (from 44.5 to 49.2 mg) as the share of FRSM in the diet increased were observed in comparison with the group C (5.74 and 37.9 mg, respectively). These effects were not noted in the BF muscle of the rabbits. A diet with FRSM significantly affected all colour parameters (CIE L*, a*, b*, C*, and h°) of the LTL and the yellowness (b*) and saturation (C*) of the BF muscle. The lightness (L*) of LTL muscles was significantly (P < 0.05) higher in the experimental rabbits, irrespective of the level of FRSM (51.50 ≤ L* ≤ 52.61), than in the control group (L*=47.51). The increased content of collagen (between 4.9 and 5.4 mg/g) and shear force (between 25.4 and 37.7 N) for cooked LTL compared to control group (4.0 mg/g and 21. N, respectively) were observed. It can be concluded that FRSM is the alternative dietary component for rabbits with no negative effect on meat full potential for further processing and case-ready purposes.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48561) wydawnictwo ciągłe #48561

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,929
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 sierpnia 2021 07:59
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się