Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Consumption of processed red meat and its impact on human health: A review.

Opis bibliograficzny

Consumption of processed red meat and its impact on human health: A review. [AUT.] JUSTYNA LIBERA, [AUT. KORESP.] KATARZYNA IŁOWIECKA, [AUT.] DARIUSZ M. STASIAK. Int. J. Food Sci. Technol. 2021 Vol. 56 Iss. 12 s. 6115-6123, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.15270
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 Vol. 56 Iss. 12, s. 6115-6123
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Meat is an important component of the human diet, and the consumption of processed meat is high, despite the increasing popularity of the vegetarian model of nutrition. Both meat and meat product consumption contribute to delivering many vitamins and minerals, such as iron, zinc, selenium and vitamin B12; moreover, meat products are a significant source of high biological value protein, providing essential amino acids. Processed meat should be eaten in moderation. Excessive consumption of processed red meat (cured and smoked) carries the risk of developing new diseases or intensifying existing ones. This review aims to present scientific reports on the role and safety of the consumption of processed red meat in the diet of healthy individuals. The impact of meat consumption on the risk of cancer, cardiovascular diseases, diabetes, obesity, inflammatory bowel diseases, non-alcoholic fatty liver and infertility was described.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48979) wydawnictwo ciągłe #48979

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,612
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 listopada 2021 14:16
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się