Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Application of artificial neural networks, support vector, adaptive neuro-fuzzy inference systems for the moisture ratio of parboiled hulls.

Opis bibliograficzny

Application of artificial neural networks, support vector, adaptive neuro-fuzzy inference systems for the moisture ratio of parboiled hulls. [AUT.] VALI RASOOLI SHARABIANI, MOHAMMAD KAVEH, [AUT. KORESP.] EBRAHIM TAGHINEZHAD, [AUT.] ROUZBEH ABBASZADEH, ESMAIL KHALIFE, MARIUSZ SZYMANEK, AGATA DZIWULSKA-HUNEK. Appl. Sci.-Basel 2022 Vol. 12 Iss. 4 Article number 1771, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app12041771
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2022 Vol. 12 Iss. 4, Article number 1771
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Drying as an effective method for preservation of crop products is affected by various conditions and to obtain optimum drying conditions it is needed to be evaluated using modeling techniques. In this study, an adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS), artificial neural network (ANN), and support vector regression (SVR) was used for modeling the infrared-hot air (IR-HA) drying kinetics of parboiled hull. The ANFIS, ANN, and SVR were fed with 3 inputs of drying time (0–80 min), drying temperature (40, 50, and 60 °C), and two levels of IR power (0.32 and 0.49 W/cm2) for the prediction of moisture ratio (MR). After applying different models, several performance prediction indices, i.e., correlation coefficient (R2), mean square error index (MSE), and mean absolute error (MAE) were examined to select the best prediction and evaluation model. The results disclosed that higher inlet air temperature and IR power reduced the drying time. MSE values for the ANN, ANFIS tests, and SVR training were 0.0059, 0.0036, and 0.0004, respectively. These results indicate the high-performance capacity of machine learning methods and artificial intelligence to predict the MR in the drying process. According to the results obtained from the comparison of the three models, the SVR method showed better performance than the ANN and ANFIS methods due to its higher R2 and lower MSE

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49258) wydawnictwo ciągłe #49258

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 lutego 2022 13:02
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 10:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się