Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Composition and fatty acid profile of bone marrow in farmed Fallow deer (Dama dama) depending on diet.

Opis bibliograficzny

Composition and fatty acid profile of bone marrow in farmed Fallow deer (Dama dama) depending on diet. [AUT.] ŻANETA STEINER-BOGDASZEWSKA, [AUT. KORESP.] KATARZYNA TAJCHMAN, [AUT.] PIOTR DOMARADZKI, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK. Animals 2022 Vol. 12 Issue 8 Article number: 941, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani12080941
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2022 Vol. 12 Issue 8, Article number: 941
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

There are few studies on the composition of fatty acids and how they change the bone marrow fat of young animals depending on nutrition. Therefore, the proximate and fatty acid composition of metatarsal bone marrow from fawns of farm fallow deer after a summer of grazing and the winter feeding was compared. Due to the size and nature of the data, parametric or nonparametric tests were used. Fatty acid composition was determined by gas chromatographic analysis. After the winter feeding, bone marrow contained more fat (83.11% vs. 75.09%, p < 0.05) and less fat free dry matter (5.61% vs. 13.76%, p < 0.05) compared to the pasture period. Moreover, there was a significantly higher amount of saturated fatty acids (23.34% vs. 21.60%, p < 0.001), more trans fatty acids (2.99% vs. 2.34%, p < 0.005), and conjugated linoleic acid isomers (1.04% vs. 0.83%, p < 0.01), compared to post winter feeding, which in turn contained significantly more total cis-monounsaturated fatty acids (54.65% vs. 58.90%, p < 0.001). The percentage of polyunsaturated fatty acids (including n-3 and n-6) was not affected by feeding season. In conclusion, it was shown that young male farm fallow deer were better nourished after the winter period, during which they were kept in properly prepared rooms and fed fodder prepared by people.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49371) wydawnictwo ciągłe #49371

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,000
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 kwietnia 2022 14:54
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się