Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of heat treatments on the physicochemical and sensory properties of the longissimus thoracis muscle in unweaned Limousin calves.

Opis bibliograficzny

Effect of heat treatments on the physicochemical and sensory properties of the longissimus thoracis muscle in unweaned Limousin calves. [AUT.] AGNIESZKA KALINIAK-DZIURA, [AUT. KORESP.] PIOTR DOMARADZKI, MAREK KOWALCZYK, [AUT.] MARIUSZ FLOREK, PIOTR SKAŁECKI, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, PIOTR STANEK, MAŁGORZATA DMOCH, TOMASZ GRENDA, EDYTA KOWALCZUK-VASILEV. Meat Sci. 2022 Vol.192 Article number: 108881, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.meatsci.2022.108881
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MEAT SCIENCE 2022 Vol.192, Article number: 108881
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to assess the effect of methods of heat treatment on selected quality parameters of longissimus thoracis muscle of Limousin calves, subjected to grilling, steaming, and sous vide cooking. The type of heat treatment did not significantly affect shear force or water activity. Cooking loss in the grilled and steamed meat was significantly higher than in the sous vide. While the content of vitamin E was significantly lower in the cooked meat, it was retained to the greatest degree in the grilled meat and least in the steamed meat. The TBARS index significantly increased during all cooking methods with the highest level in steamed meat. The sensory analysis revealed a preference for the sous vide and grilled meat, while the steamed meat received the lowest scores. Although veal is commonly assumed to be highly nutritious and palatable, its quality can be significantly influenced by the type of heat treatment.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49565) wydawnictwo ciągłe #49565

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
7,100
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 czerwca 2022 10:12
Ostatnia aktualizacja:27 listopada 2023 07:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się