Gospodarowanie zasobami energii i możliwości ograniczenia energochłonności w zakładach spożywczych (Management of energy resources and the possibility of reducing the energy consumption of production in food plants)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W pracy poddano ocenie specyfikę i uwarunkowania dotyczące właściwego gospodarowania zasobami energii w procesach przetwórstwa spożywczego. Omówiono elementy i konieczność dokładnego opomiarowania energii oraz monitorowania energochłonności procesów. Zestawiono i dokonano analizy czynników mających wpływ na poziom ogólnego zużycia nośników energii w zakładach przemysłu spożywczego. Wskazano kierunki i możliwości ograniczania energochłonności produkcji poprzez między innymi stosowanie kompensacji mocy biernej indukcyjnej. Omówiono audyt energetyczny jako metodę zmniejszenia zużycia energii.
The work assesses the specificity and conditions of proper management of energy resources in food processing. The elements and the necessity of accurate metering and monitoring energy consumption of processes are discussed. Factors influencing loverall consumption of various energy carriers in food industry plants were compiled and analyzed. The directions and possibilities of limiting the energy consumption of production through, inter alia, the use of inductive reactive power compensation were indicated. An energy audit is discussed as a method of reducing energy consumption.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 4 lipca 2022 10:34 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 28 sierpnia 2025 11:53 |