Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fatty acid composition of muscle and adipose tissue in pigs fed with addition of natural sorbents.

Opis bibliograficzny

Fatty acid composition of muscle and adipose tissue in pigs fed with addition of natural sorbents. [AUT.] PIOTR DOMARADZKI, BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, ŁUKASZ WLAZŁO, MATEUSZ OSSOWSKI, MAŁGORZATA DMOCH, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK. Animals 2022 Vol. 12 Issue 13 Article number: 1681, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani12131681
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2022 Vol. 12 Issue 13, Article number: 1681
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The fatty acid composition of meat and fat was studied in Choice Genetics line pigs fed a diet with three natural sorbents. Control (C1 and C2), biochar (D, 0.5%), bentonite–montmorillonite (A, 1.5%) and zeolite–clinoptilolite (B, 1.5%) diets were used in two trials. The samples of back fat, kidney fat and Longissimus lumborum (MLL) and Semimembranosus (MSM) muscle were examined. All sorbents (D, A and B) had no effect on fatty acid composition in MLL, whereas in MSM turned out to be very limited and inconsistent. Although A and B sorbents had a significant impact on the fatty acid profile of kidney fat, their effect was often opposite. Sorbent B’s effects were less beneficial due to a significantly higher proportion of saturated fatty acids, higher value of thrombogenic and atherogenic indexes, n-6/n-3 ratio but lower h/H ratio. Sorbent A’s effects significantly increased polyunsaturated fatty acids, and positively influenced lipid health quality indices. In summary, the feeding of natural sorbents slightly modified the fatty acid profile of muscle tissue, kidney fat and back fat; however, it did not have a negative effect on the indices of nutritional and pro-health quality of adipose tissue of pigs during fattening.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49638) wydawnictwo ciągłe #49638

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,000
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 lipca 2022 11:14
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się