Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Development and physicochemical properties of reformulated, high-protein, untempered sugar-free dark chocolates with addition of whey protein isolate and erythritol.

Opis bibliograficzny

Development and physicochemical properties of reformulated, high-protein, untempered sugar-free dark chocolates with addition of whey protein isolate and erythritol. [AUT. KORESP.] M. NASTAJ, [AUT.] B. G. SOŁOWIEJ, D. M. STASIAK, S. MLEKO, K. TERPIŁOWSKI, R. J. ŁYSZCZEK, I. B. TOMASEVIC, M. TOMCZYŃSKA-MLEKO. Int. Dairy J. 2022 Vol. 134 Article number 105450, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.idairyj.2022.105450
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Dairy Journal 2022 Vol. 134, Article number 105450
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to determine the effect of whey protein isolate (WPI) and erythritol on physicochemical properties of untempered high-protein (16%, 20% and 24% of protein), sugar-free dark chocolates intended for athletes and diabetics. Surface properties were determined from contact angles, roughness and colour analysis. Melting characteristics were evaluated by Turbiscan. Water activity and viscosity were also tested. Higher WPI concentrations produced more hydrophobic surfaces of the samples and slightly increased their surface roughness. Increased whey protein addition improved shelf life, mechanical properties of chocolates and their resistance to melting; however, it had a minor effect on colour coordinates. Confocal microscopy proved the differences in the microstructure, samples with the highest WPI addition demonstrated more packed and denser structure. Application of WPI and erythritol induced an anti-blooming effect, which enabled skipping of tempering operation, and thus contributing to lower chocolate production costs and their improved nutritional profile.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49655) wydawnictwo ciągłe #49655

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,100
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 lipca 2022 08:01
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2023 12:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się