Menu
Naciśnij / aby szukać

Smoothies reduce the "bioaccessibility" of TiO2 (E 171) in the model of the in vitro gastrointestinal tract. in vitro gastrointestinal tract>>&rft.epage=in vitro gastrointestinal tract>>&rft_id=info:doi/10.3390/nu14173503&rft.language=ENG">

Opis bibliograficzny

Smoothies reduce the "bioaccessibility" of TiO2 (E 171) in the model of the in vitro gastrointestinal tract. [AUT. KORESP.] EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, [AUT.] DOMINIK SZWAJGIER, IZABELA JOŚKO, BOŻENA PAWLIKOWSKA-PAWLĘGA, KLAUDIA GUSTAW. Nutrients 2022 Vol. 14, Issue 17 Article number 3503, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu14173503
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2022 Vol. 14, Issue 17, Article number 3503
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The food colorant E171 (TiO2) containing nano fractions can cause potential health problems. In the presented work, we used a “gastrointestinal tract” model (oral→large intestine) to “digest” a fruit smoothie in the presence of TiO2 nanoparticles and the Lactiplantibacillus plantarum B strain. The TiO2 migration was measured using the microfiltration membrane (0.2 μm; model of “TiO2 bioacessability”). We observed that the addition of the smoothie reduced the Ti content in the microfiltrate (reduced “bioacessability”) at the “mouth”, “stomach” and “large intestine” stages, probably due to the entrapment of Ti by the smoothie components. A significant decrease in Ti “bioaccessibility” at the “gastric” stage may have resulted from the agglomeration of nanoparticles at a low pH. Additionally, the presence of bacterial cells reduced the “bioaccessibility” at the “large intestine” stage. Microscopic imaging (SEM) revealed clear morphological changes to the bacterial cells in the presence of TiO2 (altered topography, shrunk-deformed cells with collapsed walls due to leakage of the content, indentations). Additionally, TiO2 significantly reduced the growth of the tested bacteria. It can be stated that the interactions (most probably entrapment) of TiO2 in the food matrix can occur during the digestion. This can influence the physicochemical properties, bioavailability and in vivo effect of TiO2. Research aimed at understanding the interactions between TiO2 and food components is in progress.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49710) wydawnictwo ciągłe #49710

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 sierpnia 2022 10:34
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2023 11:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się