Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of the addition of chokeberry leaf extract on the physicochemical and sensory properties of burgers from dark cutting veal.

Opis bibliograficzny

Effect of the addition of chokeberry leaf extract on the physicochemical and sensory properties of burgers from dark cutting veal. [AUT.] MAREK KOWALCZYK, [AUT. KORESP.] PIOTR DOMARADZKI, [AUT.] MAŁGORZATA MATERSKA, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK, [AUT.] AGNIESZKA KALINIAK-DZIURA, PIOTR SKAŁECKI, PAWEŁ ŻÓŁKIEWSKI, TOMASZ GRENDA, MARZENA PABICH. Food Chem. 2023 Vol. 399 Article number: 133978, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133978
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2023 Vol. 399, Article number: 133978
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The occurrence of the DFD defect shortens microbiological stability and reduces consumer acceptance of meat. The effect of a chokeberry leaf extract (ChLE) addition at concentrations of 0.01 %, 0.05 % and 0.1 % on the sensory and physicochemical properties of burgers prepared from DFD meat during refrigerated storage under vacuum for 10 days was assessed. The pH, water activity, texture, colour, degree of lipid oxidation, and content of α-tocopherol were measured. The extract at concentrations of 0.05 % and 0.1 % significantly influenced lower levels of lipid oxidation and higher content of α-tocopherol on each tested period. Moreover, these concentrations had a beneficial effect on the instrumental and sensory evaluation of texture parameters and on overall quality. It was concluded that the addition of 0.1 % extract was the most beneficial over the entire 10-day storage period. In summary, use of ChLE may reduce the loss of raw meat caused by DFD defect.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49732) wydawnictwo ciągłe #49732

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,500
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 września 2022 12:44
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 13:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się