Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Reduced bioaccessibility of TiO2 (E 171) during puree soup digestion in a gastrointestinal tract simulated in vitro.

Opis bibliograficzny

Reduced bioaccessibility of TiO2 (E 171) during puree soup digestion in a gastrointestinal tract simulated in vitro. [AUT. KORESP.] E. BARANOWSKA-WÓJCIK, [AUT.] D. SZWAJGIER, K. GUSTAW, I. JOŚKO, B. PAWLIKOWSKA-PAWLĘGA, J. KAPRAL-PIOTROWSKA. Food Res. Int. 2023 Vol. 164 Article number 112189, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodres.2022.112189
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2023 Vol. 164, Article number 112189
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

E171 (TiO2- Ttitanium dioxide), a food colourant containing nano fractions, is one of the additives used e.g. in the food industry, whose consumption may have a negative impact on human health. In order to determine the ability of food products and intestinal lactic acid bacteria to interact with TiO2, we conducted in vitro “digestions” of a food matrix (meat/vegetable puree soup) using an advanced in vitro model of the “gastrointestinal tract”. The “bioaccessibility” of TiO2 was simulated using microfiltration (0.2 µm) of the post-digestive fluid. We observed changes in the content of TiO2 in the microfiltrates obtained at various stages of the in vitro digestions, dependent on the stage of the process. This result suggests that TiO2 interacts with food components and bacterial cells. Furthermore, scanning electron microscopy revealed visible morphological changes to bacterial cells in the presence of TiO2.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50334) wydawnictwo ciągłe #50334

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
7,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 lutego 2023 07:49
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 13:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się