Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fermented rapeseed meal enhances the digestibility of protein and macro- and microminerals and improves the performance of weaner pigs.

Opis bibliograficzny

Fermented rapeseed meal enhances the digestibility of protein and macro- and microminerals and improves the performance of weaner pigs. [AUT.] ANNA CZECH, ŁUKASZ WLAZŁO, MARCIN ŁUKASZEWICZ, MARIUSZ FLOREK, [AUT. KORESP.] BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK. Anim. Feed Sci. Technol. (Print) 2023 Vol. 300 Article number: 115656, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2023.115656
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animal Feed Science and Technology (Print) 2023 Vol. 300, Article number: 115656
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Fermented rapeseed meal has the potential to replace enzymatic and pro- and prebiotic additives, organic acids, and zinc oxide in diets for piglets. The aim of the study was to analyse the effect of rapeseed meal fermented using Bacillus subtilis strain 87Y (FRSMb) in the amount of 8% of diets for weaners on growth performance, digestibility of nutrients and minerals, and the amount of biogenic substances excreted into the environment. A total of 288 pigs were used in the experiment. The study was conducted using on 288 pigs. The experiment was begun when the pigs were 28 days old. The piglets in the control group (C) were fed a standard compound feed. Piglets in groups FRA (8% fermented rapeseed meal + pro- and prebiotic additives, organic acids, and ZnO) and FR (8% fermented rapeseed meal) received a diet containing 8% FRSMb in place of some of the soybean meal in the standard feed. Additives, pro- and prebiotic additives, organic acids, and ZnO were removed from the diet for the piglets in group FR. Rapeseed meal was fermented using Bacillus subtilis strain 87Y. The experiment was carried out for a period of 60 days. Gain:Feed (G:F) between 28 and 88 days was lowest in group FR. Coefficients of apparent total tract digestibility (CATTD) and coefficients of apparent ileal digestibility (CAID) of crude protein (CP), crude fat, and crude fibre were higher in group FRA than in group C (P < 0.05). Coefficients of apparent total tract digestibility and CAID of Cu, Zn and Fe were increased (P < 0.05) in group FR relative to groups FRA and C. Absorption and retention of P and retention as a percentage of absorption were higher in the groups receiving 8% FRSMb than in group C (P = 0.001; P = 0.008 and P = 0.007, respectively). Most indicators of Ca balance were increased (P < 0.05) in the pigs in groups FRA and FR in comparison to group C. The level of ammonia released in the faeces of the piglets was lower in group FR than in the control group (23.28% reduction). The amount of Cu excreted in the faeces was higher in group C (P = 0.009), but the amount excreted in the urine was higher in group FRA (P < 0.001). The results of the research suggest that the inclusion of 8% FRSMb in diets for piglets has a beneficial effect by improving the digestibility of protein and minerals and thus reducing their excretion into the environment.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50545) wydawnictwo ciągłe #50545

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 kwietnia 2023 09:39
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 13:18

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się